• 12-15 juli 2017. Öppningsmötet börjar onsdag kl 19 i Vasakyrkan.

    -193Dagar -1timmar -19minuter -43sekunder

När kristen tro blir tillräckligt udda…

“Troende avviker från normen i skolan”.

Rubriken är från tidningen Dagen i fredags (2016-02-12). En Karin Kittelman Flesner har följt ett antal gymnasieklassers religionstimmar för att se hur religion framställs i undervisningen. Det blev en doktorsavhandling: Ateism är normen, troende ses som avvikare på lektionerna. Både lärare och elever berättar att troende elever helst håller tyst om sin tro i klassrummet. “…och när det diskuterades religion i helklass var många måna att i ett inledande skede poängtera att ‘jag är inte troende’. – Det var viktigt att stryka under, så att man blev tagen på allvar.”

“På asylboendet där vi bor säger de att de ska döda oss kristna.”

Det är en asylsökande kristen irakier som berättar (Dagen i onsdags) – och han är inte ensam. Andra har berättat om misshandel och en vardag full av glåpord. Och på migrationsverket verkar man stå handfallna. Att kristna skulle kunna vara en utsatt grupp, till och med förföljd, verkar inte gå in. “Jag är jätterädd…och jag tror inte att Sverige kan skydda mig.”

Sverige är ett land med en tusenårig kristen tradition. Men idag är Sverige snabbt på väg in i en situation där kristen tro är så avvikande att det i många sammanhang är bäst för en kristen att hålla tyst om sina övertygelser, annars kan man hamna i kylan, spoliera sin karriär eller, i värsta fall, få stryk.

Hur ska vi som kristna förhålla oss i denna nya situation?

Till Oas-mötet i Umeå i sommar kommer bland andra biskop Tomas från den koptiska kyrkan i Egypten, en kyrka som har nästan 1400 års erfarenhet av att vara i minoritet, att som kristen bryta mot den samhälleliga normen. Hur ser han på situationen i det sekulariserade västerlandet? Vilka perspektiv kan han hjälpa oss att få?

Ett av hans föredrag har titeln “Andligt uppvaknande i en postmodern tid”. Biskop Tomas är en duktig och inspirerande talare, både vad gäller sättet att tala och innehållet.

Det kan bli ett både spännande och lärorikt Oas-möte i sommar!

Torkel Lindahl
Planeringsgruppen

Bookmark the permalink.

Comments are closed